Welke ondergronden zijn geschikt voor een gietvloer?

gietvloer

Je ziet in veel woningen de gietvloer voorbij komen. Deze vloer kan in elke woning geplaatst worden. Wanneer je bijvoorbeeld een houten vloer hebt, maar graag een gietvloer in huis wilt hebben, is het wel zo handig om te weten of dit over de houten vloer kan. Hieronder lees je meer over de juiste ondergronden voor een gietvloer.

Tegels

Wanneer je tegels in huis hebt, kan de gietvloer hier overheen aangebracht worden. Toch is het daarbij wel handig eerste goed te kijken of de tegels recht liggen. Wanneer dit niet zo is, kun je deze egaliseren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een extra gietlaag. Hierbij is het wel handig om te weten dat dit alleen kan wanneer het niveauverschil niet al te groot is. Op het moment dat alles recht is, kan de gietvloer over de tegels aangebracht worden. 

gietvloer

Hout

Ook bij een houten vloer is het mogelijk om er een gietvloer overheen aan te brengen. Het is net als bij de tegels hierbij ook van belang dat de vloer recht is, zodat er geen gekke bobbels in de gietvloer komen. Daarnaast moet de vloer stevig genoeg zijn. Hout staat bekend om dat het kan krimpen en uitzetten. Wanneer je ervoor kiest om een gietvloer over het hout aan te brengen, kun je het hout het beste hierop voorbereiden. Dit kun je doen door een beschermende laag aan te brengen om de houten vloer, waarna de gietvloer aangebracht kan worden. 

Beton

Een van de meeste voorkomende ondergronden voor een gietvloer is beton. Wanneer er in een nieuwbouwwoning een gietvloer aangebracht wordt, gebeurt dit op een betonvloer. Deze vloer wordt dan opgeschuurd. Door het schuren ontstaat er een ruwe ondergrond, waardoor de gietvloer goed kan hechten. Hierdoor blijft de vloer het beste en langste zitten.