Spouwisolatie, dit is wat je daarover moet weten

Spouwisolatie

We maken op de markt vandaag de dag uiteraard een onderscheid tussen verschillende vormen van isolatie. Eén van deze verschillende vormen is zogenaamde spouwisolatie. Voor deze isolatie geldt dat ze zoals de naam al aangeeft wordt gebruikt om de spouwmuren van woningen mee te isoleren. Dit kan ontzettend belangrijk zijn, want we weten uiteraard allemaal dat warme lucht een stijgende werking kent. In het verleden werd er nog vaak aangenomen dat de warme lucht in huis uitsluitend ontsnapte via het dak van de woning. Dat is tegenwoordig uiteraard niet langer het geval. We weten nu dan ook dat er ook via de muren heel wat warme lucht verloren gaat. Gelukkig is het mogelijk om dit tegen te gaan. Dit bijvoorbeeld door de spouwmuur te isoleren. 

Welke isolatiematerialen komen in aanmerking?

Wanneer je spouwisolatie wenst te voorzien in je woning zal je tot de vaststelling komen dat er daarvoor gebruik kan worden gemaakt van tal van verschillende isolatiematerialen. De belangrijkste mogelijkheden waar we een keuze tussen maken zijn de onderstaande opties:

  1. Minerale wol;
  2. EPS parels;
  3. PUR schuim;

Van welke van deze verschillende isolatiematerialen je gebruik gaat maken zal voor een groot deel worden bepaald door de kwaliteit van het gebruikte materiaal evenals door de situatie in kwestie. Wanneer het voor jou niet helemaal helder is welk type isolatiemateriaal voor jouw spouwmuur de beste keuze kan zijn is het zonder meer de moeite waard om even het advies van een vakman te vragen. Op deze manier maak je met zekerheid de meest interessante keuze. 

Is spouwisolatie plaatsen altijd een mogelijkheid?

In de praktijk wordt vaak de vraag gesteld of spouwisolatie plaatsen iets is wat altijd tot de mogelijkheden behoort. Dat is niet zo. In principe is het in de praktijk zo dat er rekening dient te worden gehouden met twee niet onbelangrijke aandachtspunten, te weten:

  1. De woning dient uiteraard over een spouwmuur te beschikken die kan worden opgevuld; 
  2. De spouwmuur waarvan sprake is moet vrij zijn van bouwafval; 

Is er geen sprake van een aanwezige spouwmuur? Dan spreekt het voor zich dat de plaatsing van spouwisolatie niet tot de mogelijkheden behoort. Dit gezegd hebbende kan je in deze situatie wel nog altijd kiezen voor het realiseren van één van de andere vormen van muurisolatie. 

Met welke kosten moet je rekening houden met spouwisolatie?

Voor de plaatsing van spouwisolatie geldt in de praktijk uiteraard dat er rekening moet worden gehouden met bepaalde kosten welke dienen te worden betaald. De exacte kosten waarmee je af te rekenen zal krijgen zijn afhankelijk van het soort isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt. Niet zelden is het in de praktijk zo dat mensen ook op zoek gaan naar manieren om het prijskaartje van hun spouwmuurisolatie te drukken. Ben jij één van deze mensen? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat de onderstaande bespaartips je kunnen helpen om de kosten te drukken.4

  1. Vergelijk de prijzen van de verschillende spouwisolatiematerialen; 
  2. Voer een vergelijking uit tussen de kosten voor het isolatiemateriaal bij diverse partijen;
  3. Tracht alle vereiste isolatiematerialen in één keer te kopen; 

Het plaatsen van spouwisolatie staat er in de praktijk om bekend een financieel vrij toegankelijke manier te zijn om je woning (beter) te kunnen isoleren. Wanneer je de isolatiewaarde van je huis wenst te verbeteren kan je hier dan ook zeker en vast naar kijken. Zoveel is zeker. 

Op zoek naar wat anders erbij? Dan kan muurisolatie handig zijn!