Waarin verschilt BHV en EHBO?

Als bedrijf wil je een veilige situatie creëren voor je medewerkers en een van de manieren om dat voor elkaar te krijgen is door medewerkers een veiligheidstraining van G4S Safety solutions te laten volgen. Je kan hier voor meerdere trainingen terecht, waaronder een BHV en EHBO cursus. In beide cursussen leer je over levensreddende handelingen, zodat je de kennis en de vaardigheden hebt om iemands leven te kunnen redden. Als een collega of klant in een noodsituatie verkeert dan weet je dankzij deze cursussen dat je rustig moet blijven en weet je welke stappen je moet doorlopen om degene zo goed mogelijk te helpen. Toch zitten er verschillen tussen beide cursussen.

Inhoud van de cursussen

Tijdens een EHBO cursus leer je over levensreddende handelingen en kan je eerste hulp verlenen in veel verschillende situaties, zoals splinters, bloedneuzen, brandwonden en botbreuken. Je leert over oog- neus- en oorletsel, wonden, botbreuken, onderkoeling, beroertes, shock, bewustzijn en vele andere stoornissen. In een BHV cursus leer je over levensreddende handelingen, maar ook over brand bestrijden, ontruimen, alarmeren en communiceren. In een BHV cursus komen dus meerdere onderwerpen aan bod. Je leert over levensreddende handelingen over reanimeren (met AED) en hoe je moet handelen bij actieve bloedingen, verstikking en verslikking.

BHV is verplicht

Een ander belangrijk verschil tussen EHBO en BHV is dat een BHV’er verplicht is binnen het bedrijf volgens de Arbowet. Hoeveel BHV’ers je in dienst moet hebben, verschilt per organisatie. Bij een calamiteit of ongeval kan de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de verzekeringsmaatschappij inspecteren of een werkgever aan de BHV-verplichtingen voldoet. De uitkomst van het onderzoek kan invloed hebben op de aansprakelijkheid en hoogte van een schadevergoeding. Een goede BHV-organisatie zorgt voor bedrijfscontinuïteit en kan niet alleen letsel bij slachtoffers voorkomen, maar ook schade aan gebouwen en goederen voorkomen.