Robotica techniek

In steeds meer branches wordt robotica techniek toegepast. Robots zijn precies in het productieproces, robots zijn onvermoeibaar, robots nemen gevaren uit handen. In deze tekst een kleine opsomming over wat robots voor de mensheid betekenen, en dat het in zekere zin nog maar een begin is. Bijvoorbeeld, waarom werken er in de mijnbouw nog steeds mensen? Als defensie en politie een verdacht pakket kunnen laten inspecteren door een op afstand bedienbare robot, waarom gaan er dan nog steeds mensen de mijnschacht in en niet op afstand bedienbare robots? In dit artikel enkele mogelijkheden omtrent robotica, en of het iets is voor in je bedrijf.

Lopende band werk

Bij het idee robotica techniek denken de meesten aan een autofabriek. De maandagauto met allemaal foutjes bestaat niet meer, alle producten zijn precies hetzelfde. Sinds dat robots het geestdodende lopende band werk uit handen heeft genomen, en voor een veel preciezere en sneller productie heeft gezorgd heeft de tijd niet stilgestaan. Het is eerder het begin geweest van een computergestuurde arm die middels drukcilinders in beweging te zetten is. Echter het is hierdoor een beproefde techniek geworden. Robotica heeft zich in de industrie als beste lopende band medewerker bewezen. Een robot gaat nooit staken omdat het meer loon wil.

Meer toepassingen

In de medische wereld heeft robotica al een geruime tijd z’n intrede gedaan, maar daar zijn nog ontwikkelingen te verwachten. Het gaat meestal om het zeer precieze werken van de robot. Zelfs de beste chirurg heeft last van trillende handen, een robot beslist niet. Toch zijn er nog veel ingrepen die door mensenhanden worden gedaan die best door robotica gedaan kunnen worden. Maar die robot moet dan nog ontwikkeld worden en in een ziekenhuis toegepast; daarna moet dat groeien. Zoals altijd met medische vindingen, eerst dat academische ziekenhuis daarna het streekziekenhuis, en pas veel later hulpposten in ontwikkelingslanden. Van robotica in de medische wereld gaan we nog veel horen, het is een kwestie van tijd.