De BPM van de auto berekenen, hoe doe je dat?

BPM van de auto berekenen

De BPM van de auto berekenen die je wenst aan te schaffen is uiteraard ontzettend belangrijk. Voordat je over gaat tot het daadwerkelijk kopen van een bepaald voertuig is het van cruciaal belang om er aandachtig voor te zijn dat je geconfronteerd kan worden met tal van verschillende kosten. De aankoopprijs evenals de verzekeringspremie zijn de twee meest voor de hand liggende. Dit gezegd hebbende bestaat er ook nog zoiets als de BPM welke de belasting vertegenwoordigt die is verschuldigd bij het inschrijven van een nieuwe auto in het Nederlandse verkeer. Deze belasting wordt overigens ook aangerekend bij de inschrijving van bijvoorbeeld een motor. 

Gebeurt de BPM van de auto berekenen altijd op dezelfde manier? 

In eerste instantie zou je in principe kunnen vermoeden dat de berekening van de zogenaamde BPM altijd op dezelfde manier gebeurt. Dat is echter niet correct. De BPM van de auto berekenen kan op twee verschillende manieren gebeuren. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. Het uitvoeren van een berekening op basis van de CO2-waarde;
  2. Het uitvoeren van een berekening op basis van de netto-catalogusprijs: 

Wanneer er sprake is van een personenauto zal je tot de vaststelling komen dat er altijd zal worden gekozen voor het berekenen van de BPM van de auto op basis van de CO2-waarde waarvan sprake is. Voor de BPM waar je op kan rekenen geldt dat ze eveneens wordt bepaald aan de hand van de mogelijke extra kosten die er verbonden zijn aan het voertuig in kwestie. Voor heel wat mensen geldt dat ze graag ook de aanwezigheid willen van verschillende extra accessoires evenals bepaalde opties. Ook deze tellen dus mee voor de hoeveelheid aan BPM die moet worden betaald.

Wanneer moet deze belasting dan worden betaald?

Je BPM van de auto berekenen alleen is uiteraard niet voldoende. Wanneer je deze berekening hebt uitgevoerd weet je precies hoeveel belasting er dient te worden betaald voor het inschrijven van de auto die je hebt aangekocht. Wanneer je dit weet zal je uiteraard nog de betaling dienen uit te voeren. Wanneer deze betaling is uitgevoerd zal het kenteken pas echt op naam worden gezet. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om hier rekening mee te houden. Ben je van plan om geen auto te kopen die wordt aangeboden op de Nederlandse markt, maar ga je een exemplaar importeren welke wordt aangeboden in een ander land? Hou er ook in dat geval rekening mee dat er zeker een bepaalde hoeveelheid aan BPM verschuldigd zal zijn. 

Hoe belangrijk is de BPM van de auto berekenen?

De BPM van de auto berekenen waarvan je op het punt staat om ze aan te schaffen is gigantisch belangrijk. Zoals hierboven al even vermeld is het immers zo dat deze belasting verplicht dient te worden betaald voordat het voertuig op kenteken zal worden gezet. Dit is dus met andere woorden een kost waar je direct na het kopen van de auto rekening mee dient te houden. Hoe dan ook, wil je dus op financieel vlak met zekerheid niet voor verrassingen komen te staan bij het aanschaffen van een nieuwe auto? Zie dan zeker en vast de berekening van de BPM niet over het hoofd. 

Meer weten? Ga dan naar Dasimport.nl!