Soorten frezen

Stevige Spiraalboor Hss

Er zijn natuurlijk enorm veel frezen om uit te kiezen. Kies je bijvoorbeeld voor een groeffrees waar zowel sponningen en groeven mee kunt maken als het voor juist meer decoratieve doeleinden gebruiken. Je kunt ook weer gaan voor een profielfrees om mooie randen en vormen te maken op bijvoorbeeld je kasten of zelfs de stoelen en plinten die je maakt. Hieronder worden nog veel meer soorten frezen weergeven en waar ze goed voor zijn, zodat jij uiteindelijk jouw droom frees vindt en de hele dag in de werkplaats kunt staan om je voorwerpen in elkaar te zetten.

Nog meer soorten frezen

Naast de groeffrees en de profielfrees zijn er nog veel meer soorten frezen, om te beginnen met de lamellofrees. Dit is een frees die houtverbindingen kan maken. Met een bovenfrees kun je juist weer mooie en strakke rondingen in hout aanbrengen, voor vaak ook decoratieve doeleinden. Dan is de holprofielfrees en bolprofielfrees. De naam zegt het misschien al, maar je kunt hiermee holle en bolle groeven in platen en andere materialen aanbrengen. Er zijn nog veel meer soorten frezen, die elk weer perfect passen bij een ander soort houtbewerking. Uiteindelijk kiezen de meeste houtbewerkers voor de eerder genoemde frezen. Het is dan bijvoorbeeld ook nog mogelijk om een speciale frees te gebruiken, waar je een stuk netter en zelfs nog sneller kunt werken.

De beste tips voor het frezen

De belangrijkste tip voor het frezen is misschien wel: kijk eerst wat voor houtwerk je levert en baseer daarop de frees die je aan wilt schaffen. Zo voorkom je dat of je frees staat te verstoffen of je nog meer geld uit moet geven aan een nieuwe frees. Een andere tip is om altijd een scherpe frees te gebruiken. Zo kom je altijd makkelijk door het hout en en voorkom je ongelukken als de frees bijvoorbeeld tegen het materiaal aan stoot. Ook is het enorm belangrijk om altijd te checken of alles bij je frees goed vast zit en op de goede afmeting staat. Er kan namelijk nog wel eens wat losschieten en een tripje naar het ziekenhuis is natuurlijk niet prettig.