Koken en bakken met kleine kinderen

Samen het avondeten klaarmaken of lekker bakken met je kroost is natuurlijk erg gezellig. Je kinderen leren ervan, namelijk verschillende vaardigheden, en voor de ouder is het af en toe een goede geduldigheidstraining. Het heeft wat voordelen en nadelen om met kinderen te koken. Ondanks dat het gezellig is om samen wat te doen, kan het namelijk ook moeilijk zijn. Kinderen krijgen namelijk vieze handen die ze aan alles en nog wat afsmeren. Zo is het überhaupt al verstandig om een coating voor keukenmuur te nemen, maar met kinderen al helemaal. Zo wordt de muur beschermt tegen vuil, water en vetvlekken.

Wat wel te doen met kinderen

Als de coating voor keukenmuur erop zit, kan het koken beginnen. Kleine kinderen maken dingen vies, dus probeer van te voren de schade wat te beperken door: de keuken vlekproof te maken, iedereen regelmatig zijn handen laten wassen en jezelf en je kind een schort om te doen. Maak vervolgens het aanrecht goed schoon, zodat je kinderen het hele aanrecht kunnen gebruiken om te koken/bakken. Het is namelijk belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben. Laat de kinderen lekker plezier maken, zo krijgen ze voortaan zin om jou te helpen in de keuken en kijken ze uit naar het gene dat ze gemaakt hebben. Op deze manier zullen ze waarschijnlijk minder over het eten zeuren.

Waar je goed op moet letten

Blijf goed zicht houden op je kinderen. Je wilt niet dat de kinderen ineens het grote mes uit de keukenla trekken en zichzelf per ongeluk verwonden. Je kan dus van te voren alvast de keukentools klaarleggen die de kinderen nodig gaan hebben, zodat ze niet zelf op zoek gaan. Verder is het belangrijk dat de kinderen zelf het koken gaan begrijpen, maar blijf je kinderen goed begeleiden. Zo kan je ze niet zelf laten uitzoeken hoe apparaten, als de blender en de oven werken, omdat de kinderen zichzelf ernstig kunnen verwonden. Natuurlijk moet je kinderen vrijheid geven en ze dingen zelf laten ontdekken, maar probeer als ouder wel veiligheid voorop te stellen en tussen deze twee elementen een goede balans te vinden.