Elektrosimulatie tegen pijn

tens apparaat

Iets dat veel voorkomt, maar waar men niks aan kan doen: pijn. Helaas voelen we het allemaal wel eens, vaker bewust dan onbewust, maar het is er altijd. Er zijn veel soorten ‘pijn’ en het is een begrip dat niemand echt kan definiëren. Er zijn wel middelen tegen en ook wordt er altijd veel onderzoek naar gedaan door artsen en specialisten, maar pijn is per persoon anders, heel specifiek en ook uniek. 

Toch bestaat er zeker wel iets dat klinisch getest is, en altijd goed wordt beoordeeld: een tens apparaat. Maar, wat is dit nou precies, hoe werkt het, en zou het ook voor jou kunnen werken? 

TENS-apparaten en hun werking

Een tens apparaat is een klein toestel die elektrische schokken afgeeft. Dit klinkt natuurlijk erg wreed, maar het zijn slechts kleine schokken die ervoor zorgen dat de zenuwen in het lichaam dit proces naar de hersenen als ‘gewoon’, waardoor de signalen richting de hersenen afnemen en dus ook de pijn zal afnemen. Vaak werkt dit goed, omdat het onderzocht is met een blik op de pijnreceptoren in de hersenen en de zenuwen, waardoor de kans op werking al snel groter wordt. Er zijn geen verdere bijwerkingen bij dit apparaat, en je kan het zo vaak als je wil gebruiken (in tegenstelling tot sommige pijnstillers en verdovers). 

tens apparaat

Wat kan het doen voor jou?

Wanneer je dus veel last hebt van pijn, ongeacht de plek (zowel mentaal als fysiek), kan een tens apparaat ervoor zorgen dat deze pijn afneemt. Het is een klein device, waardoor het makkelijk is om mee te nemen bij chronische of constante pijn. Ook is het handig te bedienen: je kan zelf aangeven hoe hoog, laag, hoeveel en wanneer de schokken komen. Hierdoor valt het naar eigen belang in te stellen en kan je het tens apparaat zelf aanpassen. Het is makkelijk op te laden door middel van batterijen, en er zijn verschillende soorten voor verschillende doeleinden (zoals zwangerschapspijn, reuma, spierpijn, etc.).